26 Nisan 2013 Cuma

Crips

Bölgeleri: Los Angeles

Suç Faaliyetleri: Uyuşturucu ticareti, soygun, cinayet, şantaj, kimlik hırsızlığı

Üye Sayısı: 50,000

Crips şimdiye kadarki en eski ve en kanlı sokak çetesi. Çetenin temeli, efsaneye göre, silah değil yumruklarını kullanan Raymond Washington adındaki bir gence kadar gidiyor. İlk günlerinden beri Cripslerin sahip olduğu bir özellik hiç değişmemiş: Tek merkezli bir çete kurmadaki yetersizlikleri.

Pek çok sokak çetesi gibi Crips Çetesi de, Amerika boyunca yayılmış yüzlerce bölgesel gruptan oluşuyor. Bloods Çetesiyle olan düşmanlığına rağmen, bir Crips üyesinin bir başka Crips üyesini öldürme ihtimali, bir Bloods üyesini öldürme ihtimalinden daha yüksek. Bunun da en iyi kanıtı, “The Eight Tray Gangsters” ve “The Rollin’60 Crips” adllarındaki iki ayrı Crips çetesi arasındaki düşmanlık. Chicano ve Bloods çeteleriyle olan davaları, yoğun ve şiddetli rekabetleriyle tanınırlar. ABD ordusu tarafından ülke dışında bulunan üsleri olduğu belgelenmiştir. 

Tarihçe 1969 yılında Stanley Tookie Williams ile Raymond Lee Washington tanıştı ve ikili Güney Los Angeles'ın doğusuna ve batısına kendi yerel çetelerini kurmaya karar verdi. Çoğu çete üyesi 17 yaşındaydı. Williams kuruluş tarihi 1969'daki anılarını Blue Rage, Black Redemption adlı kitabında toplamıştır. Los Angeles merkezin güneyindeki çetenin aktifleşmesi işsizliğe ve yoksulluğa yol açan 1. Dünya Savaşı'ndaki gerileme gibi nedenlere dayalıdır. Siyah-beyaz ayrımcılığı da çetenin oluşmasına yol açan faktörlerden biridir.
  






                                             Crips çetesi üyelerinden olan efsane rapçi Tupac:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder